D. KLČOVO: Milovníci folklóru sa stretnú na 21. ročníku Šaffovej ostrohy

12.05.2013 Vranov nad Topľou

Dlhé Klčovo 12. mája (TASR) - Do obce Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou sa po roku opätovne chystajú stovky folkloristov z domova i zo zahraničia. O niekoľko dní sa tam uskutoční 21. festival tradičnej ľudovej kultúry s názvom Šaffova ostroha.
Podujatie odštartuje v piatok 24. mája výstavou fotografií Petra Berčíka v priestoroch obecného domu kultúry. V kultúrnom programe s názvom Z našich chotárov sa následne predstavia folkloristi zo súborov Rovina a Svojina. V časti venovanej Jurajovi Kubánkovi vystúpia folklórne zoskupenia a spevácke skupiny Kubánkov sen, Ekonóm a Rodokmeň.
Šaffova ostroha je známa predovšetkým ako celoštátna súťaž a prehliadka sólistov a tanečníkov v ľudovom tanci. Súťažná časť podujatia odštartuje v Dlhom Klčove v sobotu dopoludnia a vyvrcholí odovzdávaním cien počas nedeľného Galaprogramu, v ktorom vystúpia Nositelia ľudových tradícií a samotní víťazi Šaffovej ostrohy.
Ešte predtým sa však v rímskokatolíckom kostole v Dlhom Klčove uskutoční nedeľná odpustová slávnosť a následne pietna spomienka pri hroboch Gizely Frenovej a Juraja Šaffu, po ktorom je tradičný východoslovenský festival pomenovaný. Spomínaný folklorista sa v minulosti preslávil hlavne vďaka svojmu osobitému štýlu tanca.
V rámci tradičného festivalu ľudovej kultúry, ktorý finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR a Prešovský samosprávny kraj, pripravili organizátori pre jeho návštevníkov aj obľúbenú školu tanca a uličku remesiel. Účinkujúcim sólistom bude hrať do tanca počas ich vystúpení ľudová hudba košického folklórneho súboru Železiar.
O pripravovanom podujatí v Dlhom Klčove informovali TASR z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou.
 

Vyberte región